16 manieren om je sales funnel succespercentage te verhogen

 

sales funnel

 

Ben je op zoek naar een sales funnel sjabloon die je kunt gebruiken om jouw conversie te verhogen? In dit artikel zal ik de verschillende sales funnel fases met je doorlopen en deel ik 16 manieren hoe je jouw sales funnel succespercentage kunt verhogen.

Voordat je je verdiept in de tips om de sales funnel conversie te verhogen, is het belangrijk om te weten wat een sales funnel is en waarnaar je moet kijken om de verschillende sales funnel fases te optimaliseren.

 

Wat is een Sales Funnel?

Een sales funnel is per definitie gewoon een hulpmiddel voor het visualiseren waar je prospects zich bevinden in het proces van het maken van een aankoopbeslissing. Een sales funnel is breed aan de bovenkant omdat er in beginsel zich allerlei verschillende prospects zullen aanmelden. Uiteindelijk zullen de meest betrokken prospects worden doorgesluisd naar de onderkant van de trechter om te worden omgezet tot terugkerende klanten.

Soms is het makkelijker om de trechterfasen te visualiseren door te kijken naar een sales funnel grafiek.

sales funnel

In de meeste sales funnel presentaties zie je een grafiek vergelijkbaar met die hierboven. Ik ben van mening dat het eigenlijk makkelijker is om de sales funnel te begrijpen wanneer je niet de buzzwords gebruikt voor elke fase.

Een betere manier om een sales funnel in te beelden is via de ringmethode waarbij prospects zich verplaatsen van de buitenzijde van de cirkel naar het centrum van de cirkel naargelang ze steeds bekender worden met je bedrijf.

Je zult meer prospects in de buitenste ringen van de sales funnel fases hebben dan in de middelste. De hoeveelheid prospects in je trechter zal steeds minder worden naarmate de verkoop nadert. Dit is normaal.

 

sales funnel cirkel

 

Jouw doelen veranderen ook als de prospects zich door de sales funnel fases bewegen.

  • Ten eerste moet je mensen aantrekken die niet bekend zijn met je bedrijf.
  • Dan verbind je je met degenen die nu weten dat je bestaat.
  • Vervolgens verleid je hen naar het doen van een aankoop.
  • Nu converteer je de klanten die bereid zijn om te kopen.
  • Tot slot, vergeet niet je bestaande klanten die al een aankoop hebben gedaan.

Maar al te vaak proberen bedrijven een prospect direct om te zetten tot klant. In plaats daarvan is het beter om je klant door de trechter te bewegen met een reeks kleine conversies. Dit zal uiteindelijk resulteren in een verkoop.

 

ATTRACT the COMMUNITY 

Jouw doel: Mensen terug laten komen

Net zoals je waarschijnlijk niet iedereen kent die in jouw buurt woont, zijn er mensen die graag willen kopen wat je verkoopt, maar ze hebben totaal geen idee van het bestaan van jouw bedrijf. Zij kunnen niet van je kopen als ze niet weten dat je bestaat.

De meest gebruikelijke tactieken voor het aantrekken van nieuwe prospects zijn:

 

1  Bloggen

Schrijf over alles met betrekking tot jouw product, dienst of branche.

Het publiceren van blogartikelen op je website zal helpen om jouw site beter vindbaar te maken in de zoekmachines. Als je potentiële klanten zoeken naar oplossingen, dan kunnen ze op deze manier naar jouw website gaan in plaats van je concurrenten.

 

2  Sociaal Netwerken en Publiceren

Consumenten vandaag de dag vertrouwen op hun sociale netwerken voor het verkrijgen van advies, verwijzingen en reviews. Ze verwachten dat een bedrijf beschikbaar is voor vragen via social media. Ze zoeken naar tutorials en how-to’s op bijvoorbeeld Pinterest of YouTube. Ze willen een behind-the-scenes glimp van je bedrijf op Instagram. Sociaal bewijs bouwt vertrouwen en helpt bij het verhogen van conversies.

Maak kennis met je klanten door het ontwikkelen van een actieve aanwezigheid op de netwerken die het meest zinvol zijn voor je bedrijf. Dit zal ook helpen bij je zoekmachine rankings.

TIP: Promoot je sociale netwerken op je blog! Voeg een pop-up toe aan je website en vraag je bloglezers om een Facebook-pagina like.

 

3  Pay-Per-Click Campagnes

Pay-Per-Click (PPC) campagnes maken het mogelijk om websites te betalen voor het delen van je advertentie. Je betaalt alleen wanneer iemand op jouw advertentie klikt, of voor het aantal vertoningen van je advertentie.

Je kan PPC campagnes gebruiken om bezoekers door te sturen naar je landingspagina’s waarmee je probeert de contactgegevens van je prospects te verkrijgen.

 

4  Traditionele Public Relations

Verwaarloos “ouderwets” public relations niet wanneer je klanten probeert te werven. Gedrukte publicaties, tv-commercials, live events, post en reclame kunnen nog steeds zeer effectief zijn. Dit geldt vooral in combinatie met tekstmarketing.

 

ENGAGE the CROWD

Jouw doel: Verkrijg hun e-mailadres

Zodra mensen vertrouwd zijn geworden met je bedrijf, verbind hen. Moedig hen aan om kleine toezeggingen te doen, zelfs voordat ze klaar zijn om te kopen. De beste manier om dit te doen is om een lead magneet aan te bieden die helpt hun problemen op te lossen in ruil voor hun e-mailadres.

Een lead magnet is in wezen een waardevol geschenk die je aanbiedt aan bezoekers in ruil voor hun contactgegevens. Kleine verbindingen zoals deze bouw je verder uit tot uiteindelijk de verkoop van je product/dienst.

Wil je ideeën voor je volgende lead magnet? Hieronder volgen drie simpele voorbeelden:

  • Creëer een besloten Facebook Groep
  • Toon je Lead Magnet opvallend
  • Stuur instructies naar Nieuwe Subscribers

Om verbinding te maken met je bezoekers, gebruik de volgende methodes:

 

5  Landingspagina’s

Een landingspagina is een pagina op je website met inhoud die een specifiek probleem aanpakt. Het beschikt over een oproep tot actie. Het hele doel is om de contactgegevens van je prospect vast te leggen of een verkoop.

Stuur je bezoekers naar een landingspagina en je ziet een hoger conversiepercentage.

Voorbeeld: Stel dat je een wellness resort runt. Een van de behandelingen die je aanbiedt is een Ayurveda kuurprogramma. Je hebt besloten om een Pay-Per-Click campagne te beginnen om aanmeldingen te krijgen voor dit programma.

Je landingspagina voor de advertentie moet beschikken over informatie met betrekking tot specialisten, programma, soorten behandelingen, welke diëten, producten waarmee gewerkt wordt, foto’s van verblijf/omgeving, en prijsstelling.

Een specifieke landingspagina en call-to-action is meer relevant voor de behoeften van de bezoeker dan je homepage en heeft meer kans op verkoop.

 

6  Calls-to-Action

Bij elke pagina van je website vraag je jezelf af: “Wat wil ik dat lezers gaan doen?” Bellen om een afspraak te maken? Invullen van een contactformulier? Downloaden van een E-book? Kijken naar een video? Luisteren naar een podcast?

Bepaal de actie waarvan je wilt dat je prospects/klanten die ondernemen en voeg op je pagina een duidelijke oproep tot actie meerdere keren toe.

Content upgrades zijn een geweldige manier om een aantal calls-to-action aan te bieden in je content, zonder het plaatsen van meerdere opt-in formulieren. Content upgrades zijn technieken waarbij je jouw lezers de kans geeft op exclusieve bonus content die ze ontvangen wanneer ze zich aanmelden voor je e-maillijst.

De beste methode voor het aanbieden van een content upgrade is om een eenvoudige link of afbeelding in je content te plaatsen, als daarop geklikt wordt dan opent een opt-in formulier voor de upgrade. Dit kan eenvoudig worden toegepast met behulp van een opt-in tool.

 

7  Formulieren

Contact- of commentaarformulieren zijn eenvoudige manieren om abonnees toe te voegen aan je e-maillijst, maar worden vaak over het hoofd gezien. Deze formulieren omvatten een optie voor de bezoeker om te kiezen voor het ontvangen van je e-mail nieuwsbrief, ook in de bevestigingspagina. Veel sales funnel voorbeelden eindigen met een eenvoudige call-to-action om het formulier te complementeren.

 

EDUCATE the COMMITTED

Jouw doel: Selecteer prospects vooraf

Nu je de aandacht van je prospect hebt gekregen is de volgende stap om je prospect verder kennis te laten maken met jouw product/dienst. Als een prospect vragen heeft is het jouw taak om ze te beantwoorden.

Je doel is dat prospects gaan nadenken of jouw product/dienst voor hen geschikt is. Je wilt ook weten of zij geschikt zijn voor jou!

Je kunt prospects motiveren met behulp van de volgende manieren:

 

8  E-mail

Je kunt beginnen met het informeren van prospects over jouw bedrijf via een simpele e-mail. Stuur een automatische e-mail naar abonnees met antwoorden op de tien meest gestelde vragen over je product/dienst. Als je nog niet aan e-mailmarketing doet, dan is dit een effectieve manier om te starten.

 

9  Autoresponder Series en Drips

Drip marketing is een strategie die berichten zend of ‘druppelt’. Binnen een bepaalde periode wordt een vooraf geschreven set e-mailberichten aan klanten of prospects verstuurd. Als dit goed gebeurt kan een autoresponder een klant door de verschillende fases van de sales funnel bewegen, wat direct leidt tot verkoop.

 

10  CRM en Sales Floor Integration

CRM (Customer Relationship Management) verwijst naar software waarmee bedrijven elke interactie volgen van huidige en toekomstige klanten. Het is een hulpmiddel om vast te stellen waar de prospects zijn in je sales funnel. Gebruik je CRM om na te gaan welke e-mail campagne een prospect als volgende moet ontvangen.

 

CONVERT the CUSTOMERS

Jouw doel: Klanten aanzetten tot verkoop

Bij de gemiddelde klant dient de verkoop zeven keer te worden aangeboden voordat ze klaar zijn om te kopen!

Geef jouw klant duidelijke mogelijkheden om te kopen en doe dit vaak.

Je kunt de verkoop realiseren met behulp van deze strategieën:

 

11  E-commerce Promotie

Als je een product of dienst aanbiedt moet je consequent en duidelijk zijn in wat je verkoopt. Ga er niet vanuit dat klanten er zelf achter komen hoe ze jouw product/dienst kunnen kopen alleen maar doordat ze je website bezoeken.

Maak het eenvoudig voor klanten om je product/dienst en de betaallink te vinden. Stuur abonnees een e-mail met jouw nieuwste producten, diensten of specials. Schedule e-mail marketingcampagnes rond populaire feestdagen. Stuur prospects herhaaldelijk een herinnering en geef mogelijkheden om jouw product/dienst te kopen.

 

12  Sociaal Monitoren

Het monitoren van zoekwoorden met betrekking tot jouw merk/bedrijfsnaam kan helpen bij het identificeren van je klanten die bereid zijn om een aankoop te doen.

Voorbeeld: Stel vragen aan je prospects over jouw product of dienst in tegenstelling tot die van jouw concurrenten. Deze gesprekken kunnen snel leiden tot een verkoop.

 

REMEMBER the CORE

Jouw doel: Verkoop nog een keer

Het is gemakkelijker om aan een bestaande klant te verkopen dan nieuwe te krijgen. Je hebt veel energie en geld geïnvesteerd in het verkrijgen van een “core” klant – laat ze niet zomaar gaan!

Vergeet niet degenen die al een aankoop hebben gedaan door het aanbieden van:

 

13  Verwijzingen

Vraag je klanten of ze iemand anders kennen die zou kunnen profiteren van jouw product/dienst. Biedt een korting aan op hun volgende aankoop als ze een prospect aandragen die een klant wordt.

 

14  Up-sells en Cross-sells

Verleid de klant om duurdere items, pakketten, of add-ons tijdens en na de verkoop aan te schaffen. Je kunt dit doen tijdens het afrekenen of als een follow-up e-mail na de eerste aankoop.

 

15  Reminders

Geef je klanten een helpende hand door hen te herinneren aan belangrijke data met betrekking tot jouw product of dienst.

 

16  Dankbaarheid

Het belangrijkste is, vergeet niet om gewoon dankjewel te zeggen!

Met het versturen van een bedankje naar je klant op de dag van aankoop of verjaardag bouw je loyaliteit op. Met het aanbieden van een coupon of weggever op die verjaardag kun je nog een stapje verder gaan!

Denk aan de mogelijkheden voor de conversie in jouw sales funnel. Begeleid je prospects stap voor stap door jouw trechter, en je zult meer prospects omzetten in klanten.

Ik hoop dat dit artikel zal bijdragen aan het verhogen van jouw sales funnel succespercentage.

 

Welke andere tips zou jij toevoegen aan deze lijst?